News
Elérhető a PHP 7 a NetkeyCloud szerverein
Posted by NETKEY Hungary on 2016.01.25 03:28 PM

PHP 7Egy újabb mérföldkőhöz érkezett a PHP Development Team, és számos hibajavítást végrehajtva PHP 7 béta megjelenése után kiadta a PHP 7-et.

A PHP 7 ezentúl elérhető a NetkeyCloud összes webszerverén.
NetkeyPanel-ben elérhető aktuális PHP verziók: PHP 5.5, PHP 5.6, PHP 7, melyet a webhelyek/webdomain oldalon aktíválhatnak az adott weboldalhoz.

 

Néhány informció a PHP 7-ről:

A PHP 7 egyik legfontosabb újdonsága az AST (Abstract Syntax Tree), amely a kódfordítás egyik köztes állapota, a parser nem állítja elő közvetlenül a gépi kódot. Az AST bevezetése teljesen leválasztja a parsert és a fordítót, és kettejük közé egy új, szabványos réteget helyez. Ezzel lehetővé válik olyan képességek bevezetése, mint a tömbök destrukturálása, stb. a fejlesztők várakozásai szerint az AST használata hatékonyabb gépi kódot eredményez, miközben rengeteg inkonzisztenciát eltüntet a platform rétegei között.

PHP 7 Speed

Ennél sokkal láthatóbb a változás az Uniform Variable Syntax bevezetésevel. Ennek célja egy teljesen konzisztens és teljes változószintaktika bevezetése, amely kiküszöböli a többféleképp értelmezhető forráskódot, és új, korábban nem létező képességeket vezetett be (például statikus lánchívások). A fejlődésnek azonban nagy ára van, az új, egységes szintaktikához a meglévő kódbázist is módosították, hogy az új szabványnak megfeleljen.

A változások által érintett szintakszis ugyan nem volt széles körben elterjedt, gyakorlatilag minden népszerű PHP-alkalmazásban van rá példa bőven, így esélytelen, hogy az eddig használt szoftverek hibátlanul működjenek az új platformon. Öröm az ürömben, hogy a kompatibilitási problémákat mutató szoftverek viszonylag egyszerűen átírhatóak lesznek az új szintaktikára - legalábbis ezt ígérik a fejlesztők.

A PHP 7-tel kikerül a nyelvből minden olyan képesség, amelyet az előző, 5.3.x - 5.5.x-ös kiadásban már nem számított támogatottnak (deprecated státuszt kapott), de az előző verziókban még kompatibilitási okokból bennmaradt. Ez keményen érinti a MySQL-kiterjesztést (mysql_ kezdetű függvényeket), ezek helyett a MySQLi könyvtárat kell használni az adatbázis-művelekethez, illetve ott a PDO, az egységes adatbázis-interfész is. Szintén kikerülnek a POSIX-kompatibilis regexek, helyettük a Perl-kompatibilis regexek használatosak. Ezeket a változásokat már hosszú ideje bejelentették a fejlesztők, érkezésük senkit nem érhet igazán meglepetésként.

De mit nyújt cserébe a PHP 7?

Az új verzió mellett szóló legfontosabb érv a magas teljesítmény lesz. Az új verzió alapjául szolgáló futtatómotor is átalakul, pontosabban teljesen lecserélődik. A PHPNG (PHP Next Gen) látványos sebességnövekedést ígér, a futtatott szoftvertől függően 25-70 százalékos gyorsulásra lehet számítani. A CPU-terhelés csökkentését túl a memóriaigényt is sikerült csökkenteni a belső adatstruktúrák áttervezésével. Az optimalizálás folyamatosan zajlik, a nyílt forráskódú motoron számtalan fejlesztő dolgozik, így októberig (és nyilván az után is) még tovább gyorsulhat.

PHP 7 erőforrás igénybevétel csökkentése

Egyszerűbb, nem?

A PHP 7-tel a nyelv is új képességeket kap, a visszatérési értékek típusai kapták a legnagyobb figyelmet a fejlesztés során. Az új kiadásban ugyanis meghatározhatjuk, hogy pontosan milyen visszatérési értéket várunk, ez pedig az előzőektől eltérően skaláris (string, int, bool, float) is lehet. Emellett megjelent a strict mód is, amellyel kikényszeríthető a típusok azonossága. Egy másik ötletes újdonság a kombinált összehasonlító operátor, amely két változó értékét összehasonlítva azonnal küld választ, függetlenül annak típusától.

Visszafelé nem kompatibilis

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a PHP 7 fontos hozadéka a visszafelé kompatibilitás megbontása - ezért is találó az új főverzió. A PHP eddig sem számított a gyorsan frissítő-gyorsan fejlesztő ökoszisztémák közé, nagy kérdés, hogy a tágabb közösség hogyan fogja fogadni a PHP 7-et és mennyi időbe kerül, amíg teljesen ki tudja majd váltani a jelenlegi 5.x verziókat.

Az optimista szakértők szerint ugyanakkor a PHPNG pontosan elegendő érv lesz arra, hogy elkezdjenek frissíteni a kisebb szereplők is. A magasabb teljesítmény ugyanis azt jelenti majd a hosting-oldalon, hogy ugyanakkora erőforrással több oldal tudunk kiszolgálni.

 

 


©2018 Netkey Helpdesk Center