Knowledgebase : Lexikon
CGI (Common Gateway Interface protokoll) alkalmazások (például Perl, PHP) webszerverekhez (például Apache vagy IIS) történő kapcsolódását teszi lehetővé.
A co-location szolgáltatás keretein belül az ügyfél egy minden szempontból jól felszerelt szerverterembem helyezheti el szerverét. A szerverterem folyamatos áramellátást, légkondícionálást, tűzvédelmet, állandó felügyelet és a folyamatos internet hozzáférést biztosít.
A szolgáltatás azoknak ideális akik már rendelkeznek saját szerverrel és egy erre a célra épített, ideális körülményeket biztosító helyszinen szeretnék üzemeltetni.
Szintén alkalmas azoknak akik különleges hardvert vagy operációs rendszert használnak.
A cron (a cronograph rövidítése) egy időalapú feladat ütemező a unix alapú operációs rendszerekben.
A cron segítségével a unix fehasználok automatikusan futathatnak parancsokat vagy szkripteket egy meghatározott időben.
A hoszting szolgáltatás olyan (szervereken futó) szolgáltatás, ami lehetőséget biztosít különféle tartalmak interneten történő megjelenítésére bárki számára. A szolgáltatásnak különféle szintjei és fajtái vannak. A legelterjedtebb a webhosting (web tárterület) ami weboldalak üzemeltetésére szolgál. Kiegészítő szolgáltatásként gyakran e-mail cím üzemeltetés, illetve DNS szolgáltatás tartozik hozzá, amely a domain nevek üzemeltetéséhez kötődik.
A HTML (HyperText Markup Language, hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki. A HTML alkalmas például szöveges információk formázására, képek és hiperlinkek beillesztésére.
A PHP (Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv. Dinamikus weboldalak készítéséhez használt legelterjedtebb programozási nyelv. Általában szerver-oldalon használják de létezik parancssori interfésze is. A PHP oldalak készítésénél a HTML-t gyakorlatilag csak mint formázást használják, ugyanis ezen lapok működése a PHP-re épül.
A PHP-vel rengeteg olyan feladat végezhető el, amelyre az ügyféloldali szkriptek nem képesek (vagy csak korlátozottan) például: a bejelentkezés, az adatbáziskezelés, filekezelés, kódolás, adategyeztetés, kapcsolatok létrehozása, e-mail küldése, adatfeldolgozás, dinamikus listakészítés stb.
A Post Office Protocol 3 (POP3) egy alkalmazás szintű protokoll.
A pop3 segítségével tölthetik le az e-mail kliensek az elektronikus leveleket a kiszolgálóról. Napjainkban ez a legelterjedtebb protokoll az elektronikus levelek letöltésére. A protokoll a 110 -es portot használja.

Nagy számban küldött kéretlen elektronikus levél.
A spam ellen spamszűrő szoftverekkel lehet védekezni.
A spamek a fogadó tudatos megtévesztésére, kihasználására törekszik.
A spam küldését több ország törvényei is tiltják, azonban az elektronikus levelezéshez használt SMTP protokoll hiányosságai miatt nehéz a feladó felderítése.

A traceroute egy hálózati eszköz (parancs) amely meghatározza egy ip hálózaton keresztül haladó csomag útvonalát. A traceroute elérhető minden unixhoz hasonló op. rendszeren. Linuxon tracepath, windowson tracert, windows NT esetén pathping. Traceroute-ot gyakran használják hálózati hibaelhárításra.
Megmutatja a routerek listáját amelyeken a csomag áthaladt, így segíthet azonosítani a routing vagy tűzfal problémákat.
Eredetileg a Bell Laboratóriumban a '70-es évek elején kidolgozott operációs rendszer, amely az első magasszintű nyelvben írt rendszerszoftver volt.
A kifejezés napjainkban inkább az eredeti Unix rendszer alapelvein nyugvó, de annak jelentősen továbbfejlesztett változatait képező operációs rendszerek gyűjtőfogalmaként használatos.
A Unix architektúra jelenleg is létező legismertebb képviselői a Linux, a Solaris, a HP-UX és a különböző BSD-rendszerek.
A WHOIS egy olyan protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználónak a domain nevek adatbázisának elérését. A WHOIS segítségével lekérdezheti egy domain név adatait és ellenőrizheti állapotát. Ha a domain név regisztrálva van, a WHOIS kijelzi a domain név tulajdonosát elérhetőségét, regisztráció dátumát, a domain névszervereit . Ha a domain név nincs regisztrálva, a WHOIS azt mutatja, hogy a név elérhető.
World-Wide Web (világháló).
Az Internet hypertext-rendszerének egésze, amelyben különböző helyeken tárolt információk kerülnek összekapcsolásra. A weblapok megjelenítését és a köztük történő navigálást a böngészők végzik.
A Világháló három szabványra épül: URL, HTTP, HTML.
Electronic mail (elektronikus levél). Számítógépes hálózatokon keresztül továbbított szöveges (ASCII karakter kódolású) üzenet. A levelek továbbítását illetve letöltését az SMTP, IMAP és POP3 alkalmazási rétegbeli protokollok végzik.
A fióknevet (vagy felhasználónevet) egy speciális karakter @(at) választja el a domain névtől.
A File Transfer Protocol (Fájl Átviteli Protokoll) egy alkalmazás rétegbeli protokoll.
A számítogépes hálózatok klasszikus szerver-kliens alapú fájlátviteli protokollja, amely fájlok két gép közötti kétirányú átvitelét teszi lehetővé.
Internet Mail Access Protocol (IMAP)
Internetes Levélelérési Protokoll
Az Interneten az elektronikus leveleket tároló postafiókok elérésére protokoll. Az IMAP elődjével a POP3 protokollal szemben jóval fejlettebb funkciókat kínál, például lehetővé teszi a postafiók teljeskörű szerveroldali kezelését. A levelek teljes méretben nem töltődnek le, csupán egy kis részük. Az IMAP4 a 143-as portot használja.
Az InternetProtokoll által használt hálózati azonosító amelynek segítségével a hálózati eszközök elérik egymást. Az InternetProtokoll a TCP/IP protokoll készlet hálozati rétegbeli része. Általánosan elterjedt verzió IPv4 amely 32 biten ábrázolja a címet, az IPv6 128 biten.
Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)
Egyszerű Levél-átviteli Protokoll
Az elektronikus levelek elküldésére és továbbítására használt  protokoll. Az eredetileg 7-bites levelezési protokoll ma már a 8-bitet is támogatja (ESMTP). A levelek MIME kódolás segítségével csatolt fájlok küldésére is lehetőség van. Az SMTP szolgáltatás  25-ös portot használja.
Uniform Resource Locator (Egységes Erőforrásmeghatározó).
Egy internetes erőforrás elérési módját meghatározó karakterlánc azaz webcím.
Az URL tartalmazza az eléréséhez szükséges protokolt, a tároló szerver nevét, és az azon belüli elérési utat, de egyéb kiegészítő információt is hordozhat. protokol://számítógép[:port]/útvonal/fájlnév
Az egyik legalapvetőbb protokoll, amely egy helyi gépről egy távoli gépre történő bejelentkezést és parancsvégrehajtást tesz lehetővé. A telnet semmilyen titkosítást nem tartalmaz, ezért helyette biztonsági okokból manapság már szinte kizárólag csak az SSH-t hasznáják. Alapértelmezett portja a 23-as.
Secure SHell (biztonságos parancshéj).
Az SSH egy olyan protokol amivel bejelentkezhetünk egy másik gépre, és az ehhez szükséges hálózati kapcsolat titkosított. Leggyakrabban arra használják, hogy belépjenek vele egy távoli gépre és parancsokat adjanak ki, de fájlok biztonságos átvitelére is használható. Az SSH alapértelmezett portja a 22-es.
©2018 Netkey Helpdesk Center